Heips kaikille!

Tämän päivän aiheena on, miten kakasta tulee energiaa noin kiertotalouden näkökulmasta. Tällä hetkellä huima määrä ulosteita menee hukkaan, koska niitä ei yksinkertaisesti käytetä mihinkään. Pahimmillaan ne vain dumpataan kasoihin jonnekin pois silmistä, pois mielestä. Pelkästään Amerikan kissat ja koirat kakkivat 10 miljoonaa tonnia vuodessa. Kyseessä olisi siis huima potentiaali, jos tätä vain saataisiin käytettyä hyödyksi.

 

No miten ulosteesta sitten saa sitä energiaa? Esimerkiksi Lappiin rakennettu biokaasulaitos tuottaa lämpöä lannan avulla. Lanta siirretään reaktoriin pumppaamalla ja hapettomissa oloissa bakteerit hajottavat sitä vapauttaen metaania, hiilidioksidia, rikkivetyä ja ammoniakkia. Lämpö syntyy siis, kun tuotettua metaania poltetaan. Yksinkertaista, eikö. Suurempi hyödyntäminen ei vain olekaan aivan niin yksinkertaista.

 

Fortumin mukaan kaksi hevosta riittää kattamaan omakotitalon vuotuisen lämpöenergian. Kuulostaa tosi hyvältä hyötykäytöltä lannalle. Varsinkin kun hevosia on Suomessa noin 77 000! Nimenomaan hevoset ovat siinä mielessä hyviä eläimiä energiantuotannon kannalta, että niiden jätökset voi helposti kerätä talteen. Sama homma karjan kanssa. Ties vaikka hevosharrastusten kustannukset alenisivat, kun hevosten jätökset myytäisiin energiayhtiöille.

 

Tässä on kyllä varmasti yksi hyvistä tavoista ottaa käyttöön tulevaisuudessa tällä hetkellä tarpeetonta tuotetta. Lantaa voidaan käyttää lannoitteena, mutta sitä päätyy myös sellaisiin paikkoihin jonne se ei kuuluisi. Jos lantaa siis hyödynnettäisiin energiantuotannossa, vähenisi muiden polttoaineiden tarve. Parhaimmillaan tämä korvattava polttoaine on fossiilista, kuten kivihiili. Mielestäni tässä varmasti voittaisivat kaikki, kun homma saataisiin vain käytännössä toimimaan. Siinä voisi olla mielenkiintoinen projekti, vaikka innokkaille insinöörin aluille.

 

Tässä oli pientä pohdintaa aiheesta: kakasta energiaa. Toivottavasti siinä oli edes jotain mielenkiintoista tai uutta ja ensi kerralla taas uusi aihe.