Kiertotalouden näkökulmasta kakasta on moneksi. Yksi mielenkiintoisimmista tavoista hyödyntää tätä luonnollista ja välttämätöntä asiaa, on käyttää sitä luksustuotteisiin.
 

Thaimaassa, Ban Taklangin kylässä valmistetaan maailman kalleinta kahvia. Tämä Black Ivory Coffee kahvi on erityistä siksi, että se kulkee Aasiannorsun ruoansulatuskanavan läpi. Norsuilla on luonnollinen mieltymys kahvimarjoja kohtaan. Väitetään että kahvipapujen kypsyminen elefanttien ruoansulatusjärjestelmässä rikkoo kahvipapujen proteiineja ja tekee kahvista näin ollen vähemmän kitkerää.
 

Kahvin valmistuksella on positiivinen vaikutus. Aasiannorsu on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja niitä usein pidetään vangittuina ja pakotetaan työskentelemään sekä viihdyttämään turisteja. Black ivory coffee tekee yhteistyötä Golden Triangle Asian Elephant Foundationin kanssa ja näin tukee elefanttien hyvinvointia. Black ivory coffeen tavoitteena onkin rahoittaa jonain päivänä kokonaisia villinä/vapaana eläviä elefanttilaumoja, jotka pelkällä kahvintuottamisellaan pystyisivät rahoittamaan ylläpitonsa sekä kahvin tuotannon.

Elefantteja toistaiseksi kuitenkin pidetään vangittuina, koska niiden vapaana pitäminen on aiheuttanut onnettomuuksia, sekä salametsästystä. Kylässä pidetään kuitenkin elefanteista todella hyvää huolta ja kahvintuotanto tehdään elefanttien ehdoilla. Kahvia tuotetaan tavallaan sivutuotteena, sillä elefantteja kuitenkin pitää ruokkia.
 

Kahvia tuottamalla saadaan kylässä myös paljon muutakin hyvää aikaan. Sillä kahviyritys työllistää paljon paikallisia nuoria ja työstä saatu palkka on jopa seitsenkertainen verrattuna työhön riisifarmeilla. Lisäksi kahvin myyntivoitoilla tuetaan paikallisia perheitä, koulua, terveydenhuoltoa sekä ruokaa ja vaatetusta.
 

Eettisyys aiheuttaa kuitenkin huolta.

Suurin pelko joka norsujen kahvinsyönnissä huolestuttaa ihmisiä on se, että norsut saisivat kofeiinia elimistöönsä, mutta Black ivory coffee käyttää 100% Thai Arabica papuja ja nettisivuilla he lupaavat että niissä on vain 1% kofeiinia, joka sekin on kätketty kahvipavun sisään ja kofeiinin irrottamiseen vaaditaan kuumuutta. Tämän takia kahvipavut täytyy paahtaa.

Norsuja pidetään myös ketjuissa ainakin osan päivästä. Nettisivuillaan Black Ivory Coffee väittää, että se on norsujen hyväksi, sillä silloin vältetään konflikteja ja norsuja on helpompi kuljettaa paikasta toiseen. He mainitsevat, että ketjuissa pitämisellä ei pitäisi olla mitään haittavaikutusta norsujen terveyteen, vaikkakin myöntävät, että vapaa norsu olisi onnellisempi norsu. mutta vapautta ei vielä voida toteuttaa.
 

Enemmän kyseenalaista toimintaa suorittaa Kopi Luwak, Sivettikissojen kahvi. Sivettikissojen kahvi oli aikaisemmin maailman kalleinta kahvia ja aluksi sivettikahvia kerättiinkin vain villinä elävien sivettikissojen ulosteesta, mutta kun hinta oli korkea niin dollarinkuvat silmissään kiiluen joku moraaliton idiootti keksi, että kakkaa saa helpommin talteen. Joten nykyään hyvin eettisesti kyseenalaisessa toiminnassa villit sivettikisat on otettu kiinni ja lukittu ritiläpohjaisiin ahtaisiin häkkeihin. Niille syötetään pelkkää kahvia ja ne stressaantuvat, järsivät omia raajojaan ja sairastelevat häkeissään. Osa luksuskahvia välittävistä yrityksistä on pistänyt Sivettikissojen kahvin boikottiin, juurikin näistä kyseenalaisista metodeista johtuen.

Onneksi myös myydään yhä "onnellisten" sivettikissojen kahvia, joka on kerätty villinä ja vapaana elävien kissojen ulosteesta.
 

Kakkakahvi on kuitenkin mielestäni loistava esimerkki siitä miten hyvällä suunnittelulla välttämättömästä saadaan sivutuotteena paljon hyvää aikaiseksi.